het bestuur

Het bestuur van de Spaanse Waterhond rasvereniging stelt zich voor:

Simone van der Ploeg (secretaris)

Mijn naam is Simone van der Ploeg, getrouwd met Effi Raz, moeder van drie dochters en oma van zes kleinkinderen. Het grootste deel van mijn werkende leven doorgebracht in Rotterdam en omstreken en nu genietend van ons pensioen in Veenendaal. Een heerlijke wandelomgeving voor ons en onze Spaanse Waterhonden Didi en Fygo.

Roy Venhuis (2e penningmeester)

Mijn naam is Roy Venhuis en woonachtig in Hengelo. Ik ben getrouwd met Martine, trotse vader van Max en Tess en baasje van Cookie.  De weekenden ben ik te vinden op de voetbalvelden van Hvv Hengelo. Zondagochtend speel ik zelf met mijn team 45-2 en op zaterdag ben ik er te vinden als leider van de jo 17-1. Daarnaast ben ik ook actief als vrijwilliger van de stichting ALS Nederland.
In mijn dagelijkse leven ben ik werkzaam in het VMBO-onderwijs als docent wiskunde, Nederlands en mens en maatschappij. Dit doe ik inmiddels alweer 27 jaar met erg veel plezier. 
Ik ben enorm blij dat ik op deze manier een steentje kan bijdragen aan deze rasvereniging en het in stand houden van dit prachtige ras. Ik hoop dat onze vereniging uitgroeit tot een hele mooie grote Spaanse Waterhonden familie en dat wij nog heel lang mogen genieten van onze honden en samen leuke activiteiten mogen ondernemen. 

Hanneke Zuure (2e secretaris)

Hanneke Zuure; ik woon samen met mijn man John en we hebben twee volwassen kinderen en 4 kleinkinderen. Jarenlang heb ik gewerkt met mensen met een grote afstand tot reguliere arbeid en ben ik als coach, begeleider, consulent actief betrokken geweest bij mensen met allerlei achtergronden en diverse problematieken. Mijn hele leven ben ik een hondenliefhebber en als kind bestudeerde ik eindeloos de Toepoels honden-encyclopedie uit 1953, die ik van mijn opa had geërfd. Op mijn verlanglijstjes in mijn kindertijd, stond regelmatig: “een hond en anders hoef ik niets”. We hebben altijd één of meer honden in ons gezin gehad. De laatste 35 jaar waren dat steeds kleine honden zoals Jack Russel, Teckel of kruising van deze twee.

Enkele jaren geleden zijn we in het dorpje Vorstenbosch gaan wonen en daar is ruimte (vooral buiten) voor een wat groter hondenras; en toen kwamen we uit bij de Spaanse Waterhond.  We zijn heel enthousiast over dit ras (en onze hond Mambo in het bijzonder).  Met de opkomst van de populaire Doedels zie ik een extra uitdaging om de met zorg gefokte Spaanse Waterhond (waarmee onze honden steevast verward worden) duidelijker op de (honden)kaart te zetten. Mijn ervaring is dat de Spaanse Waterhond op veel gebieden inzetbaar is en wil deze ervaringen graag met andere verenigingsleden delen. Om die reden zet ik me in als bestuurslid van de rasvereniging.

Arjen Brouwer (penningmeester)

Ik ben Arjen Brouwer, woonachtig met mijn vriendin en dochter in Oostzaan. In 1998 ben ik via Rolf Karsijns in aanraking gekomen met de Spaanse Waterhond. Wij waren studiegenoten en later ook huisgenoten. Daarvoor had ik nooit honden gehad, ik was meteen verkocht toen ik die eerste Perros leerde kennen. Wat een leuke, slimme en vriendelijke honden. Ondeugend, aanhankelijk en trouw. Je kan om ze lachen en moet om ze huilen. We hebben veel Spaanse Waterhonden in de afgelopen jaren gehad, waar ik met veel liefde en vreugde nog aan terugdenk. Ik heb zo veel van en over ze geleerd. 

We zijn dus begonnen met het fokken met de Spaanse Waterhonden in 1999 en ik ben daarmee gestopt in 2004 na afloop van mijn studie toen ik elders aan het werk ging. Rolf is toen alleen verder gegaan. Ik denk dat we in die periode zo’n 10 a 15 nestjes hebben gefokt. We hebben een website opgezet en hebben vele cursussen gedaan op kynologisch (honden) gebied.
Zelf heb ik altijd 1 of 2 Spaanse Waterhonden gehad de afgelopen jaren.  Ik doe nu met veel plezier behendigheid met 1 van mijn honden. Dit trainen doen we wekelijks bij de lokale kynologenclub waarvoor ik tevens sinds dit jaar penningmeester ben. Bij het opstarten van deze vereniging voor de Spaanse Waterhond zal ik dan ook met veel plezier het penningmeesterschap op me nemen. Ik hoop dat we een heleboel leuke en leerzame activiteiten samen kunnen organiseren de komende jaren. Alles om onze passie voor dit mooie ras de Spaanse Waterhonden met elkaar te delen.

Rolf Karsijns (voorzitter)

Mijn naam is Rolf Karsijns. In mijn puberteit ben ik me gaan interesseren in rashonden. Ik ben voor het eerst met een Spaanse Waterhond in aanraking gekomen in 1996 tijdens een bezoek van meerdere dagen aan een fokker en tevens de voorzitter van de Spaanse Spaanse Waterhonden Club. Ik was meegevraagd en zo ging ik voor het eerst met het vliegtuig naar het buitenland. Mijn interesse lag echter vooral bij grotere rassen, maar ik heb veel geleerd tijdens mijn “introductie week”.

Na het VWO werd ik toegelaten aan de universiteit van Groningen, maar in plaats van naar de universiteit te gaan en de lessen te volgen in een hele grote zaal, zat ik in het café in de hondenboeken om alle rassen uit mijn hoofd te leren en me voor te bereiden op het examen Kynologische Kennis 1. De studie Scheikunde werd niks en na 1,5 jaar werken, ben ik Diermanagement gaan studeren in Leeuwarden (dat leek een logischer keuze gezien mijn interesses). In Leeuwarden kreeg ik met een beetje toeval mijn eerste Spaanse Waterhonden. In 1999 werd ons eerste nest geboren (het derde nest in Nederland). Er zouden nog vele nesten volgen.
Naast dat ik helemaal verknocht ben aan het ras, vind ik het heel erg interessant om te zien wat er op groepsniveau gebeurt.
Naast het fokken gaan we naar tentoonstellingen door heel Europa.
Door me in te zetten voor de rasvereniging hoop ik bij te kunnen dragen aan het behoud en vooruitgang van ons ras.
Ik hoop dat er veel mensen enthousiast worden voor ons fantastische ras, dat we de eigenaren en fokkers kunnen verenigen en dat we vooral veel plezier beleven aan onze dieren.

Noémi Karsijns-Sas (lid)

Mijn naam is Noémi Karsijns-Sas.
Ik kom uit Hongarije en ben al sinds mijn 15e bezig met hondentraining en hondenshows, inmiddels ruim 34 jaar.
Ik fokte Puli’s sinds 1996, mijn grootste prestatie was een zelfgefokte Wereldwinnaar en Beste van het Ras witte Puli op de World Dog Show in Dortmund 2003.
In Hongarije was ik ook de eerste met Spaanse Waterhonden.
Ik ontmoette Rolf in 2005 en vanwege onze liefde ben ik bij hem naar Nederland verhuisd.
Samen hebben we 3 zonen en ik heb ook een zoon uit een eerdere relatie.
In de eerste jaren heb ik geprobeerd om andere Hongaarse rassen te hebben samen met Rolf’s Spaanse Waterhonden, maar uiteindelijk realiseerde ik me dat de beste zijn alleen mogelijk is in één ras.
Toen ik het ras leerde kennen waren er niet veel honden, om nog maar te zwijgen van bloedlijnen hier, dus hebben Rolf en ik tientallen reizen naar Spanje gemaakt om van Spaanse fokkers te leren en nieuwe bloedlijnen te importeren.
Ik ben erg trots dat ik een aantal van hen mijn vrienden mag noemen.
Ik ben enorm trots op onze honden en alle geweldige mensen die we via hen hebben leren kennen.

Han Vaalt (lid)

Mijn naam is Han Vaalt. Overdag werkzaam als podoloog en eigenaar van Step One in Borne. Een sportspeciaalzaak gericht op hardlopen, triathlon en wandelen. Dagelijks adviseren wij onze klanten over hun schoenkeuze door vooraf een uitgebreide meting te doen. Voettype, loopstijl en loopwensen wordt in kaart gebracht.

Sinds november 2019 trotse eigenaar van Sam. Een super lieve Spaanse Waterhond met haar typische eigenschappen. Overdag is ze mee naar de zaak waar ze rond loopt tussen alle klanten en collega’s.  In de winkel horen we vaak, aah, wat lief een Labradoedel! Nee hoor, dit is een ECHTE Spaanse Waterhond. Nog een zuiver ras. En juist dat vindt ik belangrijk om intact te houden. Er wordt momenteel zoveel gekruist dat het oorspronkelijke ras verloren gaat. En wat ik zie bij de hondentrainingen dat er veel honden zijn met allerlei “gebreken”. En een afwijking of gebrek kan natuurlijk altijd gebeuren, maar bij de ‘mix’ honden zie ik dat opvallend veel. Daarom draag ik mijn steentje graag bij aan de oprichting van onze Rashondenvereniging.