Spaanse Waterhond Rasvereniging

!!!!!Laatste Nieuwsbrief Januari 2024!!!!!

Van harte welkom op de site van de Spaanse Waterhond rasvereniging

U vindt hier informatie over dit prachtige hondenras, de Spaanse Waterhond of Perro de Agua Español.
De eerste Spaanse Waterhond is in 1996 officieel in Nederland geïmporteerd en ingeschreven in het Nederlands hondenstamboek (NHSB).

De aanwezigheid van deze hond op het Iberische schiereiland bestaat sinds het begin van de tijd en behoort tot dezelfde familie als de oude Barbet. De hoofdpopulatie heeft zijn basis in Andalusië waar hij gebruikt werd als herdershond en hij reeds eeuwen bekend stond als ‘Turkenhond’ of ‘Turkse hond’. Zijn eigenschappen, en vooral zijn vacht, is perfect aangepast aan het veranderlijke weer van de moerasachtige streek (soms nat en soms droog), wat hem kwalificeert als herdershond, als hulp van de vissers en van de jager op waterwild in deze streken.

Spaanse Waterhonden zijn vol van leven en sportief. Het zijn zeer intelligente werkwillige honden en ‘eager to learn’. Je kunt wel zeggen dat het de ‘Allround (werk)hond’ is. 

Met hun schattige krullen en uiterlijk zijn ze zeer aandoenlijk en mensen zijn dan ook snel tot ze aangetrokken. Ze hebben een heel lief karakter maar hebben een duidelijke leider nodig en als jij dat niet bent, hebben zij er geen moeite mee om de leidersrol op zich te nemen.  Ze moeten erop kunnen vertrouwen dat hun eigenaar sterker, wijzer en bekwamer is. Ze zijn erg gevoelig en waaks en willen graag de controle.  

Het zijn fijne gezinshonden die voor alle huisgenoten lief zijn maar maken vaak wel 1 persoon tot hun favoriet. Ze zijn van nature afstandelijker tegen vreemden maar ze zullen zelf afwegen en de tijd nemen of ze onbekenden zullen accepteren en in veruit de meeste gevallen zal dit zeker zo zijn. In huis zijn ze rustig, buiten zijn ze graag actief. Met sporten zoals Flyball en Agility maak je ze zeker blij en kunnen ze hun energie kwijt. Ze leren en onthouden makkelijk dus ook de ‘verkeerde’ dingen, een goede training is van belang. 

 

 


 


Doel

De Spaanse Waterhond rasvereniging heeft tot doel: Het in stand houden en verbeteren van het ras Spaanse Waterhond. Hierbij hoort op de eerste plaats de bevordering van de gezondheid en het welzijn van de tot dit ras behorende honden in het algemeen en het voorkomen en bestrijden van erfelijke gebreken binnen dit ras in het bijzonder. Ook het bevorderen van het contact tussen fokkers en liefhebbers van Spaanse Waterhonden is een belangrijk onderdeel van het takenpakket.

 

Spaanse Waterhond Rasverenging NL
Spaanse Waterhond Rasverenging ES